Κατάθλιψη

Ουρανία Ζερικιώτη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Κατάθλιψη

 

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νόσου του 21 ου αιώνα έχει πάρει η κατάθλιψη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να τη βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους με ποσοστό έναν στους δέκα, φτάνοντας σε έξαρση το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ειδικά στην Ελλάδα τα περιστατικά έχουν αυξηθεί λόγω των κλυδωνισμών που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ποιότητα της ζωής μας.

 

Τι είναι κατάθλιψη;

 

Μερικά από τα πιο σύνηθη σημάδια είναι έντονο και επίμονο συναίσθημα λύπης, απελπισίας ή έντονου άγχους. Μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί και με τη μορφή συναισθηματικού μουδιάσματος όπου το άτομο δυσκολεύεται να νιώσει συναισθήματα είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά. Το άτομο επίσης παύει να αισθάνεται ευχαρίστηση από πράγματα που μέχρι τότε το ευχαριστούσαν στη ζωή του. Πολλά άτομα μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο, όπου είτε να είναι διακοπτόμενος, είτε να δυσκολεύονται να κοιμηθούν είτε να κοιμούνται παραπάνω απο το συνηθισμένο με μεγάλη δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι. Άλλα πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι η μείωση ή η αύξηση όρεξης για φαγητό, η αίσθηση απώλειας ενέργειας και η μειωμένη λίμπιντο. Η αδυναμία ή δυσκολία λήψης αποφάσεων και δυσκολία συγκέντρωσης. Όπως και σωματικά συμπτώματα χωρίς κάποια οργανική αιτιότητα πχ ημικρανείες, βάρος στο στήθος, μούδιασμα άκρων κ.α. Συχνό φαινόμενο είναι και οι σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν επαρκούν για να γίνει κάποια διάγνωση είναι απλά ενδεικτικά. Σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη ή οχι της κατάθλιψης παίζουν η διάρκεια, η ένταση των συμπτωμάτων και το εκλυτικό γεγονός. Υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ και ερωτήσεις που γίνονται από συγκεκριμένους ειδικούς (ψυχιάτρους, ψυχολόγους ) και πάντα έχει να κάνει με το άτομο που έχουμε απέναντί μας λόγω της μοναδικότητάς του.

 

Πώς θα μπορούσα να βοηθηθώ;

 

Η γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στη κατάθλιψη. Σκοπός της θεραπείας είναι να σπάσει το φαύλο κύκλο που δημιουργείται ανάμεσα στις παραποιημένες σκέψεις και συμπεριφορές που διατηρούν αυτή τη κατάσταση με έμφαση στη δράση και εν συνεχεία στη τροποποίηση των σκέψεων αυτών. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μια διαστρευλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, όπου ο κόσμος είναι κακός, ο εαυτός αδύναμος και το μέλλον καταστροφικό.Πάντα τη βλέπουν πιο «σκούρα» απο οτι είναι σαν να φοράνε μονίμως γυαλιά ηλίου.

 

 

Ουρανία Ζερικιώτη, MSc

zo-therapy.com

 

 

© Copyright 2015-2017, Ουρανία Ζερικιώτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια