Τα μπλε Χριστούγεννα

Ουρανία Ζερικιώτη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Τα Μπλε Χριστούγεννα

Μπλε Χριστούγεννα

 

Χρώματα, αρώματα, χαρμόσυνες μελωδίες, οικογενειακή θαλπωρή και ξεγνοιασιά.. Έννοιες συνυφασμένες με τα Χριστούγεννα.. Είναι όμως πάντοτε έτσι ; Ή θέτοντας το διαφορετικά, γίνεται να είναι πάντοτε έτσι; Για μια σημαντική μερίδα ανθρώπων τα Χριστούγεννα είναι μια υπενθύμιση κάποιας απώλειας, είτε αγαπημένου προσώπου, είτε κατάστασης. Σε αυτή τη φάση τα λεγόμενα "πρέπει" να περνάω καλά τα Χριστούγεννα και τα "κοίτα πόσο καλά περνάνε οι άλλοι" ή "πόσο καλά συνήθιζα να τα περνάω", έρχονται να δυσκολέψουν όλο και πιο πολύ την όλη εικόνα, ανακινώντας συναισθήματα μελαγχολίας, άγχους ή ακόμα και θυμού.

 

Η δύναμη της επιλογής.

Έχουμε στα χέρια μας κάτι σημαντικό, την επιλογή. Εμείς θα επιλέξουμε εαν θα αφήσουμε αυτές τις σκέψεις να μας ρουφήξουν και να μας κλείσουν στο καβούκι μας, εαν θα τις τροποποιήσουμε ή θα τις αποδεχτούμε χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δε μπορούμε να εκλάβουμε και κάποιες μικρές ή μεγάλες χαρές την περίοδο αυτή. Εχετε σκεφτεί ποτέ οτι ίσως αυτές ακριβώς οι προσδοκίες που μας έχουν καλλιεργηθεί περί φαντασμαγορικών Χριστουγέννων ή η ύπαρξη μη ρεαλιστικών στόχων, μπορεί στην ουσία να είναι τροχοπέδη σε αυτή τη φάση της ζωής μας? Εάν για παράδειγμα έχει φύγει πρόσφατα από τη ζωή ένα δικό μου πρόσωπο, μπορεί η μαγεία των Χριστουγέννων κατά ένα μαγικό τρόπο να πάρει αυτή τη θλίψη μακριά? Όπως ζούμε και προσπαθούμε να διαχεριριστούμε τη ζωή μας πριν τα Χριστούγεννα, το ίδιο θα κάνουμε και κατά τη διάρκεια. Οι σκέψεις που κάνουμε και οι ερμηνείες που δίνουμε είναι αυτές που θα καθορίσουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Φανταστείτε οτι έχουμε μέσα μας δυο λύκους, έναν καλό που τρέφεται με καλές σκέψεις και έναν κακό που τρέφεται με αρνητικές. Ποιος θα επιβιώσει, ποιος θα επιβληθεί στον άλλο? Αυτός που θα ταίσουμε. Τι θα επιλέξετε λοιπόν να κάνετε?

 

Δίαιτα υποχρεώσεων και μελλοντικών σκέψεων.

Ισσοροπείστε τις διάφορες υποχρεώσεις (ψώνια, προετοιμασία δείπνων, στολισμό χώρου συν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις). Αρχίστε να λέτε όχι σε δείπνα ή χριστουγεννιάτικες συναντήσεις οι οποίες αισθάνεστε οτι σας προκαλούν άγχος και αντίθετως εμπλακείτε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Ξεκουραστείτε, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.Βάλτε προτεραιότητες και εστιάστε στο πολύτιμο "εδώ και τώρα". Αποφύγετε να αναλωνόσαστε σε πιθανές μελλοντικές αρνητικές καταστάσεις ή οποίες στο κάτω κάτω μπορεί και να μην συμβούν. Μη ξεχνάτε οτι το χθες εφυγε και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα.

 

Κοινωνικοποιηθείτε.

Μη μένετε απομωνομένοι. Ελάτε σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, είτε αυτά είναι οικογένεια, γείτονες, συνάδελφοι ή φίλοι. Κάντε όμορφα πράγματα μαζί εστιαζόμενοι στη στιγμή. Όταν όμως αισθάνεστε την ανάγκη να μείνετε και μόνοι γιατί τη δεδομένη στιγμή αυτό σας ευχαριστεί κάντε το. Αλλά με μέτρο. Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι σοφοί..

 

Εκφραστείτε.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας σε ανθρώπους εμπιστοσύνης. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ανθρώπους σας ή ακόμα και από κάποιον ειδικό εαν το χρεαστείτε. Το να ζητάμε βοήθεια είναι δείγμα δύναμης και όχι αδυναμίας.

 

 

© Copyright 2015-2017, Ουρανία Ζερικιώτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια