Προφίλ Επιζώντων Τρομοκρατίας

Ουρανία Ζερικιώτη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Προφίλ Επιζώντων Τρομοκρατίας

 

Τι γίνεται ύστερα από ένα τρομοκρατικό χτύπημα;

 

Τα θύματα συνήθως βιώνουν σοκ, αδυναμία να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, φόβο, άγχος και θυμό. Συχνά υιοθετούν στρατηγικές αντιμετώπισης , όπως αποφευκτικές συμπεριφορές (να αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε τους θυμίζει την τρομοκρατική ενέργεια), συμπεριφορές ασφαλείας (κάποιοι μπορεί να φτάσουν και στο βαθμό να μη βγαίνουν από το σπίτι τους) και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να βρουν παρηγορία στο αλκοόλ ή σε τοξικές-εξαρτησιογόνες ουσίες.

 

Συχνά είναι και τα αποσυνδετικά επεισόδια όπου το άτομο είναι σαν να "βγαίνει απο το σώμα του", αισθάνεται σαν να βλέπει μια ταινία ή ένα όνειρο, σαν να μην είναι τίποτα αληθινό, σε συνδυασμό με έλλειψη συναισθήματος.

 

Η άρνηση και η αποφυγή των όσων συνέβη είναι στη πραγματικότητα περισσότερο επιζήμια από την αποδοχή αυτής της κατάστασης. Έρευνες έχουν δείξει οτι η αποδοχή συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες.

 

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων παίζουν και οι πεποιθήσεις των επιζώντων. Για παράδειγμα ένας επιζών που μπορεί να σκέφτεται "δεν θα το αφήσω να με πάρει από κάτω" ή " η ζωή συνεχίζεται", είναι πολυ πιο πιθανό να διαχειριστεί τα μετατραυματικά συμπτώματα από έναν επιζών ο οποίος μπορεί να σκέφτεται "ο κόσμος είναι επικίνδυνος" ή "η ζωή μου πάει, καταστράφηκε".

 

Πώς μπορούν να βοηθηθούν;

 

Είναι σημαντικό να δίνεται στους επιζώντες μιας τέτοιας κατάστασης, χώρος και χρόνος να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

 

Το οικείο περιβάλλον χρειάζεται να έχει ενσυναίσθηση και κατανόηση απέναντί τους.

 

Να υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο γι αυτούς που να απαρτίζεται από φίλους, συγγενείς αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες (παροχή καταφυγίου ή και οικονομικής στήριξης).

 

Η συμμετοχή σε ομαδική ή ατομική θεραπεία για επιζώντες τρομοκρατικού χτυπήματος κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη.

 

Ο ειδικός σε αυτό το σημείο επεμβαίνει σε πεποιθήσεις του ατόμου που σχετίζονται με μόνιμη βλάβη ή μη αναστρεψιμότητα της κατάστασης, όπου συνεργατικά με τον θεραπευόμενο, τις αναγνωρίζει και ύστερα τις τροποποιεί. Όσο πιο νωρίς επέμβει ο ειδικός, τόσο πιο μικρή θα είναι η εμφάνιση μετατραυματικής διαταραχής.

 

Ουρανία Ζερικιώτη, MSc

zo-therapy.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2015-2017, Ουρανία Ζερικιώτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια