Κρίσεις Άγχους

Ουρανία Ζερικιώτη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Κρίσεις Άγχους

 

 

 

 

Τι είναι το άγχος και ποια η χρησιμότητά του;

 

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, το οποίο μπορεί να επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής ενός ατόμου. Η διαφορά του άγχους από το φόβο, είναι οτι δημιουργείται χωρίς να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός κίνδυνος και πραγματική ανησυχία για ένα ρεαλιστικό συμβάν αλλά εξαιτίας δικών μας υπερβολικών σκέψεων ανησυχίας.

 

Η εξελικτική χρησιμότητα του άγχους είναι η προειδοποίηση του ανθρώπου σε καταστάσεις πραγματικής απειλής.

 

Σε καταστάσεις πραγματικής απειλής το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και βρισκόμαστε σε υπερένταση και υπεραγρύπνηση (alert), το αίμα στέλνεται στα άκρα ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Με αυτό το τρόπο ενεργοποιείται ο μηχανισμός Φυγής ή Πάλης (fight or flight). Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η ταχυκαρδία, το μούδιασμα, η εφίδρωση και οι λοιπές σωματικές αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και μας βοηθούν να τραπούμε σε φυγή εαν χρειαστεί. Τη στιγμή εκείνη αποφασίζουμε για το αν θα μείνουμε να παλέψουμε τον κίνδυνο ή θα διαλέξουμε την φυγή οπότε και θα αποφύγουμε το ερέθισμα.

 

Πότε το άγχος γίνεται μη-λειτουργικό;

 

Για ορισμένους ανθρώπους όμως αυτές οι σωματικές αντιδράσεις είναι πολύ έντονες και κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη παρουσία κάποιου πραγματικού κινδύνου ή ακόμη και ύστερα από την απομάκρυνση από το ερέθισμα της υποτιθέμενης απειλής, επηρρεάζοντας σημαντικά τη ποιότητα ζωής τους. Για παράδειγμα μπορεί να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη ή ακόμη και να μη βγαίνουν από το σπίτι τους. Συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της "υπεραγρύπνησης" μπορεί να είναι ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εξάψεις, τρόμος,εφίδρωση, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμού, στηθάγχη, ναυτία, ζάλη και αστάθεια συνοδευόμενα από έντονο άγχος, φόβο θανάτου και αίσθηση απώλειας ελέγχου.

 

Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτή τη συμπτωματολογία (αφού βεβαίως έχει αποκλειστεί ο οργανικός παράγοντας) συνήθως υιοθετούν κάποιες συμπεριφορές "ασφαλείας" όπως το να "αποφεύγουν" καταστάσεις ή να δίνουν υπερβολική σημασία στις σωματικές τους αντιδράσεις με αποτέλεσμα όμως να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Η αλήθεια ειναι οτι με αυτό το τρόπο ενισχύεται η πεποίθηση πως μόνο όταν έχουν αυτές τις συμπεριφορές δεν παθαίνουν κάτι κακό, επιβεβαιώνοντας την ευαλωτότητά τους.

 

Πώς μπορώ να βοηθηθώ;

 

Ο θεραπευτής μέσω εξειδικευμένων τεχνικών μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων που προηγούνται των αγχωδών συμπτωμάτων και συμπεριφορών με αποτέλεσμα να αποκτήσετε εσείς τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας. Το άτομο μαθαίνει μέσω ειδικής εκπαίδευσης να αναγνωρίζει τον δικό του φαύλο κύκλο άγχους, τους εσωτερικούς παράγοντες που τον ευνοούν και ύστερα τις συγκεκριμένες κινήσεις που χρειάζεται να ακολουθήσει για την αντιμετώπισή του. Επίσης μαθαίνει συγκεκριμένες τεχνικές για την άμεση ανακούφιση του άγχους του τις οποίες μπορεί να ακολουθεί και σε μετέπειτα πτυχές της ζωής του. Τα παραπάνω γίνονται σε ένα κλίμα ασφάλειας μέσω της θεραπευτικής σχέσης, μια αίσθηση που συχνά του λείπει.

 

Ουρανία Ζερικιώτη, MSc

zo-therapy.com

 

 

 

© Copyright 2015-2017, Ουρανία Ζερικιώτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια