Εγκυμοσύνη και Σχέση με το Σύντροφο

Ουρανία Ζερικιώτη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Εγκυμοσύνη και Σχέση με Σύντροφο

 

 

Όσο κοντά και αν βρίσκεται ένα ζευγάρι, η αναγγελία μιας εγκυμοσύνης- ειδικά αν είναι η πρώτη- δε γίνεται να μη προκαλέσει κάποια μορφή ταραχής.

 

Αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια φόβοι και από τα δυο μέλη. Θα είναι ο σύντροφός μου εκεί άμα τον χρειαστώ; Θα εξακολουθώ να τον ελκύω ερωτικά όταν αλλάξει το σώμα μου; Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στο ρόλο μου ως σύζυγος- πατέρας; Σε τι βαθμό θα αλλάξει η ζωή μου και οι συνήθειες μου όταν γίνω πατέρας; Θα ενταπεξέλθουμε οικονομικά; Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές ανησυχίες που συνήθως ακολουθούν την αναγγελία εγκυμοσύνης.

 

Μια από τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει μια εγκυμοσύνη είναι το δυνάμωμα της σχέσης. Αναγκάζονται και οι δυο σύντροφοι να μάθουν να είναι ανεκτικοί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο πρακτικά και συναισθηματικά.

 

Σίγουρα μια εγκυμοσύνη δε μπορεί από μόνη της να φτιάξει ή να διαλύσει μια σχέση καθώς έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο στέρεες είναι οι βάσεις της εκάστοτε σχέσης. Αυτό που κάνει η εγκυμοσύνη είναι να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα συναισθήματα ανάμεσα στο ζευγάρι.

 

Αν η σχέση βασίζεται στην αγάπη και στην αλληλουποστήριξη η εγκυμοσύνη θα ενδυναμώσει το δεσμό αλλά παράλληλα θα αποκαλύψει όποιες προβληματικές πτυχές ενδέχεται να υπάρχουν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και έτσι δίνεται η ευκαιρία αντιμετώπισής τους πριν γεννηθεί το μωρό. Μετά τη γέννησή του το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει ούτε ο απαραίτητος χρόνος ούτε και το κουράγιο για αυτή τη διαχείριση. Δυστυχώς, σύνηθες είναι να χρησιμοποιεί το ζευγάρι την ευκαιρία αυτή ως δικαιολογία για να ξεσπάσει ο ένας στον άλλο

 

Η αρχή της εγκυμοσύνης είναι σταθμός ζωής στην πορεία του ζευγαριού και χρειάζεται να είστε υπομονετικοί και τρυφεροί ο ένας με τον άλλο, να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να συζητάτε με σκοπό να κατανοήσετε ο ένας την πλευρά του άλλου και να δείτε πως θα λειτουργήσετε σαν ζευγάρι και εν δυνάμει γονείς.

 

Μη ξεχνάτε οτι βρίσκεστε στο ξεκίνημα ενός όμορφου ταξιδιού και τώρα περισσότερο από ποτέ έχετε ανάγκη ο ένας τη φροντίδα και κατανόηση του άλλου.

 

Εάν αισθάνεστε οτι δυσκολεύεστε ή θα προτιμούσατε εξειδικευμένες συμβουλές, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβολή ειδικού. Ο ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε σε ένα βαθύτερο επίπεδο με το σύντροφό σας, κοιτάζοντας τα βαθύτερα αίτια πιθανών δυσκολιών, όπως και τους τρόπους διαχείρισης αυτών σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας.

 

 

Ουρανία Ζερικιώτη MSc

zo-therapy.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2015-2017, Ουρανία Ζερικιώτη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια